Fiets de toekomst in

Fiets de toekomst in

Er wordt vanalles op de markt gebracht om het fietsen nóg comfortabeler te maken. Een app die ervoor zorgt dat het verkeerslicht eerder op groen staat, een achteruitkijkcamera en de fiets van de toekomst. Lees hier meer over deze ontwikkelingen. Heb je zelf iets gelezen over innovatie op het gebied van fietsen? Laat het ons dan weten via de Facebookpagina.

Groen!

Vialis en Infoplaza komen binnenkort met een smartphone app die ervoor zorgt dat de fietser op zijn dagelijkse rit eerder groen bij het verkeerslicht krijgt. De app zal verkeerslichten informeren dat er een fietser in aantocht is. Handig, toch? Zo blijf je lekker in de flow!

Achteruitkijkcamera

Daarnaast is er een crowdfundactie gestart voor een achteruitkijkcamera op de fiets. De Hexagon is een camera die zich verbindt met je smartphone. De camera zelf plaats je achterop je fiets, onder je zadel. Op je telefoon zie je vervolgens de beelden en weet je dus exact wat er achter je gebeurt. Daarnaast zou het apparaat het door moeten hebben als je een ongeluk hebt gehad en direct je naasten moeten informeren. Ik hoor je denken: waarom is dit nuttig, je kunt immers toch over je schouder kijken? Toch zou het geen slecht idee zijn, want in een spiegel kijken is veiliger dan je omdraaien terwijl je rijdt. Probleem is echter dat een achteruitkijkspiegel op je fiets wat lastig te monteren is. Oplossing is dus De Hexagon. Het is wel even afwachten of de crowdfundactie genoeg oplevert. Wat denk jij: goed idee of overbodig?

Fiets van de toekomst

In de Verenigde Staten is de fiets van de toekomst gelanceerd: de Volata Model 1c. Wat maakt deze fiets uniek? In het stuur zit een computersysteem dat je kunt koppelen aan een app. Op het stuur kan je je navigatie in- en uitschakelen en bijvoorbeeld zien wat voor weer het op je route is. Een sensor schakelt bovendien automatisch verlichting in en uit, afhankelijk van omgevingslicht. De batterij wordt automatisch opgeladen wanneer je fietst. En nog een voordeel: via de app op je smartphone kan je in de gaten houden waar de fiets zich bevindt. Dieven maken geen schijn van kans dus!

Meedenken over mobiliteit?

Innovatie rondom fietsen is een hot item dus, maar niet alleen rondom fietsen. Er verandert veel op gebied van mobiliteit. Vind jij het leuk om hierover mee te praten? Je kan nu zelf meedenken over mobiliteit in Noord-Brabant. De provincie zoekt namelijk 500 Brabanders die actief meepraten en meedenken over mobiliteit en de rol van de provincie hierin. Klik hier voor meer informatie.

B-Riders is onderdeel van het programma Beter Benutten, waarin het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Noord-Brabant samenwerken aan een duurzame gedragsverandering voor een betere bereikbaarheid van Brabantse steden.